Jelling-bager nægter at sælge jordbærtærter før sæsonen: “For mig handler det ikke kun om smag” 

Jordbærtærterne sælges allerede i flere bagerier rundt omkring i Vejle Kommune. Foto Amalie Hermansen.

Af Amalie Hermansen

Hos SurdejsKokken er jordbær ikke bare jordbær. Ejeren Jens Møller-Christensen nægter at sælge jordbærtærter, før de danske bær er i sæson og efterlyser større gennemsigtighed, så kunderne ved, hvad de lægger i kurven. 

Mens jordbærtærter allerede fylder montrerne i mange supermarkeder og bagerier, holder SurdejsKokken igen.

Jens Møller-Christensen, der er uddannet kok, reagerede i april på de første forespørgsler med et Facebook-opslag. Her delte han sine tanker om smag, sprøjtegift og arbejdsforhold: 

“For mig handler det ikke kun om smag, men også om respekt for årstiden, håndværket og de mennesker, der dyrker bærrene,” skrev han den 15. april.  

Arbejdsforhold under kritik 

En undersøgelse fra Danwatch afslører, at mange jordbær i danske butikker kommer fra spanske plantager, hvor plukkerne arbejder under forhold, der ville være ulovlige i Danmark.

Den virkelighed ønsker Jens Møller-Christensen ikke at støtte, og han mener, forbrugerne ofte mangler indsigt i, hvad de køber. 

“Mange tror, at hvis noget er til salg, så er det i orden. Men går du i supermarkedet, er der ingen, der kan fortælle dig, hvordan bærrene er produceret. Det kan vi her i butikken,” siger han. 

Ansvar før indtjening 

Selvom jordbærtærterne er populære og kunne give en god indtjening, prioriterer bageren gennemsigtighed og ansvarlighed. 

“Det ligger mig meget på sinde at kunne stå inde for alt, vi sælger. Kan det ikke løbe rundt på de præmisser, så vil jeg hellere lukke,” siger han. 

Tålmodighed eller tærte – Kan vi vente? 

Bag kassen i en Røde Kors-butik står Rigmor Nielsen. Hun har tidligere drevet et nichebageri med fokus på råvarekvalitet og kemifri produktion og glæder sig over, at andre bagerier også tager stilling. 

“Det er en rigtig god ide at vise vejen for sine kunder,” fortæller hun. 

Hun frygter dog, at ikke alle deler det engagement: 

“Der er også dem, der bare vil have jordbærtærter, uanset hvad sæsonen siger.” 

På Rådhustorvet i Vejle sidder John Johansen, som har en tydelig holdning til sagen. 

“Jordbærrene smager bedst, når de er fra Danmark, så jeg synes, man skal spise en anden kage indtil da.” 

Han tilføjer: 

“Man aner heller ikke, hvad man køber, når varerne kommer fra udlandet. Når der står ‘Danmark’ på pakken, kan man regne med, det er i orden,” smiler han.